Vanhojen talojen ikkunoiden uusinta tulee vastaan yleensä 15-50 vuoden välein. Ikkunoiden tekninen käyttöikä sekä kunto on hyvin tapauskohtaista riippuen miten hyvin niitä on huollettu ja miten hyvin muutenkin vanha talo on säilynyt erilaisilta sään ja sisäilman kosteuden rasituksilta. Hyvin tyypillistä kuitenkin on että ikkunaremontin yhteydessä jää huomioimatta ilmanvaihdon toimivuuden muutokset ikkunaremontin jälkeen. Kerromme tässä artikkelissa hieman mitä tulisi ottaa huomioon kun ikkunaremonttia suunnitellaan tai jos ikkunaremontti on toteutettu jo. Kumpi tehdä ensiksi ikkunaremontti vai ilmanvaihtoremonttiJos ikkunaremonttia suunnitellaan, tulisi yleensä samanaikaisesti suunnitella myös ilmanvaihdon toimivuus. Vanhojen talojen painovoimainen ilmanvaihto on perinteisesti toiminut hieman väljien ikkunoiden välistä sekä ikkunakarmien ja seinän välistä tulevalla ilmalla. Ilma on tullut taloon luonnonvoimilla kuten tuulen vaikutuksesta tai tulisijan savupiipun aiheuttaman hormi-ilmiön vaikutuksesta, joten pienetkin tiiveysparannukset ikkunoissa tai karmien kiinnityksestä saattaa lopettaa raikkaan ilman tulemisen rakennukseen kokonaan. Uudet ikkunat valmistetaan nykyään pääosin alumiinista tai jostain muusta kuin puusta ja ikkunoista tulee huomattavasti tiiviimmät kuin vanhat ikkunat ovat olleet. Lisäksi ikkunankarmit yleensä tiivistetään vanhan talon ikkuna-aukkoihin hyvinkin tiiviillä massoilla. Tämä on iso muutos rakennuksen ilmanvaihtoa ajatellen, koska vanhat ikkunat on perinteisesti tiivistetty huokoisilla ilmaa helposti läpäisevillä luonnonmateriaaleilla. Näistä syistä tulisikin ennen ikkunaremontin aloittamista suunnitella rakennuksen ilmanvaihdon toimivuus uudelleen. Ja vasta kun ilmanvaihdon toimivuudesta on varmistuttu voidaan aloittaa ikkunaremontti. Miten painovoimainen ilmanvaihto muuttuu ikkunaremontin jälkeenPainovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu luonnonvoimien vaikutukseen, jonka takia väljemmät ikkunat ovat olleet suuressa roolissa ilmanvaihdon toimivuudessa. Ikkunaremontin jälkeen yleensä havaitaan puutteellista ilmanvaihtoa niin painovoimaisesti kuin koneellisella poistolla varustetuissa vanhoissa taloissa. Yleisimmät muutokset ovat olleet
Kannattaako ikkunarakoventtiilit lisätä uusiin ikkunoihinIkkunamyyjät ja jotkut korjausrakennussuunnittelijat välillä pyrkivät lisäämään ikkunoihin ikkunarakoventtileitä. On kuitenkin käytännössä todettu että normaalit ikkunarakoventtiilit eivät sellaisenaan ole riittäviä ikkunaremontin jälkeen. Ikkunarakoventtiili tosin parantaa ilmanvaihtoa jonkin verran, mutta jos verrataan ikkunarakoventtiilin pinta-alaa vanhojen ikkunoiden rakojen pinta-alaa on muutos jopa yli puolet huonompaan suuntaan.
Nopealla laskutoimituksella kuvan mukaisessa ikkunassa on saumoja 660 cm pituudeltaan ja pinta-alaa arviolta 132 cm2, kun taas ikkunarakoventtiilissä on pinta-alaa 40-72 cm2 (40-60cm) .Vertailun vuoksi kerrottakoon että esimerkiksi pankkikortin kokoinen reikä on pinta-alaltaan 47 cm2. Molemmat raot toki on täytetty huokoisella ja suodattavalla materiaalilla, jonka takia ilma ei todellisuudessa vaihdu näin suurelta pinta-alta. Johtopäätöksenä voidaan pitää että vaikka jokaiseen ikkunaan laitettaisiin ikkunarakoventtiilit, on hyvin todennäköistä että ilmanvaihto huononee jopa puoleen aikaisemmasta. Todellisuudessa ikkunarakoventtiileitä ei jokaiseen ikkunaan yleensä asenneta. Esimerkiksi vesoihin, suihkuihin ja keittiöihin jätetään venttiilit asentamatta, jotta likaista ilmaa ei levitettäisiin talossa. Vastauksen kysymykseen ”kannattaako vanhan talon painovoimaista ilmanvaihtoa tehostaa asentamalla ikkunarakoventtiilit uusiin ikkunoihin” on, että ennen ikkunaremontin aloittamista tulisi aina pyytää mielipide ilmanvaihdon asiantuntijalta ja tarjous ilmanvaihdon parantamisesta kiinteistössä ennen remonttiin ryhtymistä. Ikkunarakoventtiileiden suurin tiedossa oleva ongelma on kylmä ja vetoinen tuloilma, josta kärsii todella moni suomalainen talvisin. Jäätävä ilma tulee entistä kovempaa ja näin aiheuttaa vedon tunnetta. Vaikka ikkunarakoventtiilit asennettaisiin pattereiden yläpuolelle, niin ei tämä poista sitä faktaa että pakkasilma on lämmitettävä viimeistään talon sisällä. Tästä syystä viisainta olisi ennen ikkunaremontin aloittamista pyytää tarjous lämpöätalteenottavista ja ilmanvaihtoa parantavista huonekohtaisista ilmanvaihtolaitteista, joiden ansioista ilma tulee sisälle aina lämpöisenä eikä lämmitysenergiaa hukata turhaan. Näin voidaan varmistua siitä että perheen asukkailla riittää jatkuvasti raikasta ilmaa eikä sisäilmaongelmat pääse yllättämään.
Mikko Teronen
10/4/2019 16:37:33
Ainakin meillä ikkunaremonttimyyjä jätti aiheen kokonaan käsittelemättä. Jälkeenpäin olisi ollut tärkeä käydä lävitse ilmanvaihdon muutokset, mutta nyt jälkeenpäin se ainakaan ikkunoiden kautta ei oikeen nätisti onnistu. Tosin tuskimpa olisi nuo ikkunarakoventtiilit auttaneetkaan. Comments are closed.
|
ARTIKKELITTietoa kotien sisäilmasta. KirjoittajaSanteri Mononen arvostettu asuntojen sisäilma-asiantuntija, suunnittelija ja kouluttaja. Kategoriat
All
|