FRESHIN
  • FRESHIN
  • ILMANVAIHTOREMONTTI
  • LTO-JÄRJESTELMÄT
  • Yhtiö
  • KOKEMUKSIA
  • Artikkelit
  • Mittaukset
  • Avoimet työpaikat
RAIKKAITA TUULAHDUKSIA 

Miten vanhan talon ilmanvaihto toimii?

15/6/2022

 

Hyvää ilmanvaihtoa ei näe, kuule, haista, maista, tai tunne.

Picture

Ilmanvaihdon tehtävä on hoitaa kolme asiaa

  • Ihminen
  • Rakennus
  • Lompakko
Moni ihminen kärsii vanhassa talossa sisäilmaongelmista tietämättään. Kuulen usein asiasta puhuessani, että emme ole huomanneet mitään, emme ole oireilleet, nukumme todella hyvin, tämä talohan hengittää, me avaamme ikkunoita, olemme jo näin pitkään tässä pärjänneet, kyllähän ihmiset pärjäsivät ennen vanhaan, meillä on täällä kuutioita mitä hengittää, meillä tulee talon korvausilma saunasta jne. 

Näin tehdään kun on aina tehty, vai onko?

Kuitenkin vanhoja taloja kiertäessäni, jouduin usein havaitsemaan puutteita talojen ilmanvaihdossa. 
​
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa rakennuksen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen ja tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Tuloilma- eli korvausilmaventtiilit sijaitsevat oleskelutilojen ulkoseinissä, ikkunan karmeissa tai tuuletusluukuissa. Poistoilmaventtiilit ovat niin kutsutuissa likaisissa tiloissa kuten WC-tiloissa, kylpyhuoneissa ja vaatehuoneissa.


Picture
Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän toimintaperiaate: Raitis ulkoima tulee asunnon oleskelutiloihin korvausilmaventtiileistä ja ilma poistuu paine-eron vaikutuksesta likaisten tilojen poistoilmaventtiileistä poistohormeihin.

Leivinuuni tulille kesähelteillä?

Painovoimaisen ilmanvaihdon heikkoutena ovat ilmanvaihtuvuus erityisesti kesähelteillä, korkea energiankulutus ja vedon tunne.
​
Vetoa tuntuu korvausilmaventtiilien lähettyvillä kylmän korvausilman virratessa rakennuksen sisälle. Vetoa tuntuu myös, jos korvausilmaa ei ole hallitusti järjestetty. Silloin rakennus vetää tarvittavan korvausilman rakenteiden välistä hallitsemattomasti, jolloin lattiat ovat usein viileät, ja nurkat vetoisia. Tietenkin tässä tilanteessa myös rakenteista kulkeutuu epäpuhtauksia korvausilman virtauksen mukana.


​

Liikkuuko ilma itsestään?

Painovoimaisen ilmanvaihdon ongelmana on se, että sääolosuhteiden vaihtelusta johtuen ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat. Kylmällä ja tuulisella säällä ilmanvaihto on tehokkainta. Lämpimällä ja tuulettomalla säällä ilmanvaihto on olematon. Poistoilmahormissa ilma saattaa joskus jopa virrata väärään suuntaan ja aiheuttaa sisätiloihin haju- ja pölyhaittoja.

Ilmanvaihtoa voidaan tehostaa myös asentamalla poistoilmahormin päähän tuulen voimalla toimivia vedonparantajia tai tuuliohjaimia. Nykyään käytetään myös niin kutsuttua puhallinavusteista painovoimaista ilmanvaihtoa. Puhallinavusteisessa painovoimaisessa ilmanvaihdossa muuten painovoimaiseen ilmanvaihtoon lisätään puhallin riittävien ilmavirtojen aikaansaamiseksi. 
​

Yllämainittu järjestelmä aiheuttaa yleensä suurta alipainetta, ja korvausilman määrä on mahdoton saada tasapainoon poistoilman kanssa.


​

Jäännös muinaishistoriasta

1960-luvulle asti asunnoissa oli lähes yksinomaan painovoimainen ilmanvaihto. Nykyään painovoimaista ilmanvaihtoa ei enää juurikaan suosita, koska sillä ei saada järjestetyksi riittävää ilmanvaihtoa kaikkiin huonetiloihin. Se ei myöskään ole energiatehokas järjestelmä.

​

Energian hinta nousussa, lämmitänkö harakoita vai kotiani?

Ihmiset kilpailuttavat sähkösopimuksiaan, kokeilevat pörssisähköä ja yösähköä, mutta mitä jos energiaa hyödynnettäisiin uudelleen?
Energiankulutus on myös suurempaa painovoimaisessa ilmanvaihdossa verrattuna koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmään. Tämä johtuu siitä, että poistoilman lämpöenergiaa ei saada kierrätettyä takaisin tuloilmaan, vaan se poistuu suoraan ulos.
​
Picture

Miten ilmanvaihto nykyään hoidetaan?

Nykyään lähes kaikki uudet asunnot ja omakotitalot varustetaan koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmällä. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa ilma puhalletaan sisään ja poistetaan koneen kautta. Järjestelmän etu on se, että ilmavirrat voidaan säätää tarkasti ja taata jatkuva ja tasainen ilmanvaihtuvuus. Sisään tuleva ilma voidaan lämmittää ennen sisään puhallusta. Sisään puhallettavan ilman lämmittämiseen käytetään poistoilmasta kerättyä lämpöenergiaa eli kone on myös energiatehokas.

​
Picture

Mutta eihän vanhaan taloon saa laittaa koneellista ilmanvaihtoa?

Tämä on yleinen ja oikeastaan ihan perusteltu ajatus. Yleisesti putkitettu LTO-ilmanvaihto toimii jatkuvasti pienessä alipaineessa. Miksi? Koska ylipaine siirtäisi ilmankosteuden kastepisteen rakennuksen seinien väliin, aiheuttaen kosteusvaurioita. Uudet talot tehdään tarkkojen rakennusmääräysten alla niin tiiviiksi, ettei alipaine pääse repimään korvausilmaa rakenteista. 

Mikä ilmanvaihto sopii vanhaan taloon?

Freshin huonekohtainen LTO-järjestelmä on suunniteltu nimenomaan vanhoihin taloihin hengittäväksi ratkaisuksi. Saamme hallitun tulo- ja poistoilman järjestettyä tasaisella paineella, jolloin ilmaa tuodaan ja poistetaan saman verran, eikä alipainetta pääse syntymään. Lisäksi LTO-tekniikan ansiosta, saamme tuotua korvausilman lämpimänä ja vedottomana vuoden ympäri.
​
Picture
Picture
Ilmanvaihdon tehostamisen tarve voidaan todeta sisäilmamittauksella, jonka tuloksista voidaan päätellä vaadittavien toimien laajuus. 
Tilaa maksuton sisäilmamittaus
Lähteet:
  • www.hengitysliitto.fi
  • https://www.tiede.fi



Comments are closed.

    ARTIKKELIT

    Tietoa kotien sisäilmasta.

    Kirjoittaja

    Santeri Mononen arvostettu asuntojen sisäilma-asiantuntija, suunnittelija ja kouluttaja. 

    Freshin Santeri Mononen

    Kategoriat

    All
    Energiansäästö
    Hirsitalon Painovoimainen Ilmanvaihto
    Koneellinen Poisto
    Kosteiden Tilojen Ilmanvaihto
    Omakotitalon Ilmanvaihto
    Painovoimainen Ilmanvaihto
    Vanhan Talon Ilmanvaihto

Palvelut
Yksityisille
Taloyhtiöille

Yhtiö
Freshin Oy
Avoimet työpaikat
Tietosuojaseloste
Yhteystiedot
Kotisivu: www.freshin.fi
Puhelin: 020 7303 650
ILMANVAIHTO TARJOUSLASKURI 
Picture
OP-rahoitus 
  • FRESHIN
  • ILMANVAIHTOREMONTTI
  • LTO-JÄRJESTELMÄT
  • Yhtiö
  • KOKEMUKSIA
  • Artikkelit
  • Mittaukset
  • Avoimet työpaikat